• nou

  Sfaturi practice pentru apicultori

  Apicultura a fost nu demult o îndeletnicire care apartinea mai mult unor oameni cu aptitudini deosebite decat taranului simplu. In sate, cei care se ocupau îndeosebi cu aceasta îndeletnicire erau învatatorii, preotii, oamenii care aveau un dram de cultura. Astazi, însa, catre aceasta meserie nobila aspira din ce în ce mai multi oameni.
  Intr-o lume tot mai cerebrala este firesc ca acest lucru sa se întample. Inchipuiti-va imaginea albinarului care se plimba printre stupii zumzaind de atata viata si îsi îngrijeste albinele cu harnicie si daruire. Daca am privi mai atent si cu mai mult respect aceste fiinte mici, am fi uimiti sa vedem cat de multe ne pot învata.
  Departe de a fi o meserie usoara, atunci cand este facuta cu pasiune, apicultura ne poate deconecta de la toate problemele cotidiene. Dialogul între albinari ne poarta într-o lume din care acestia preiau multe din harnicia si conduita acestor mici vietuitoare. O fi si acesta un motiv pentru care tot mai multi ne întoarcem la aceasta îndeletnicire straveche.

   

  Primii pasi pentru a deveni apicultor
  Este bine însa ca, înainte de a începe sa-ti dezvolti stupina, sa ai cateva cunostinte solide despre viata complexa a albinelor si despre modalitatile de întretinere a stupilor si a bunastarii în interiorul lor.
  In apicultura nimic nu se face la întamplare. Este nevoie de multa pricepere si multe ore petrecute în mijlocul albinelor.
  Principala recomandare este sa va înscrieti la un curs de apicultura. Astfel de lectii se tin în cadrul Camerei Agricole Judetene Botosani. Odata terminat cursul, veti avea un atestat de apicultor, care va va facilita obtinerea sprijinului oferit de stat pentru familiile de albine.
  Daca ati hotarat sa practicati aceasta meserie, primul lucru este sa va cumparati stupii. Cel mai bine ar fi sa îi cumparati odata cu albinele, daca nu puteti apela la societatile comerciale specializate în acest domeniu. In functie de utilarile lui si de nivelul de performanta, pretul unui stup poate depasi suma de 200 lei.
  Pentru începatori sunt recomandati stupii orizontali, acestia fiind mai usor de manuit. In perioadele de vara, ei vor fi amplasati în locuri umbroase si vor fi vopsiti în nuante deschise, tocmai pentru a nu atrage caldura soarelui.

   

  De unde procuram albinele?
  Achizitionarea familiilor de albine nu este un lucru deloc dificil, ba mai mult este o practica des întalnita între apicultori. Oricine se ocupa de albinarit va avea la un moment dat de vanzare cel putin o familie de albine. Asadar, pentru a va cumpara familiile nu trebuie decat sa contactati un apicultor cu experienta. La momentul actual, pretul variaza de la 150 lei roiul pe 4-5 rame si poate sa ajunga cel mult la 250 lei. Departe de a fi o meserie usoara, atunci cand este facuta cu pasiune apicultura ne poate deconecta de la toate problemele cotidiene. Dialogul între albinari ne poarta într-o lume din care acestia preiau multe din harnicia si conduita acestor mici vietuitoare. O fi si acesta un motiv pentru care tot mai multi ne întoarcem la aceasta îndeletnicire straveche.

  Este nevoie de o matca prolifica
  La cumparare trebuie sa ne asiguram ca albinele sunt perfect sanatoase si ca au o matca prolifica, pentru ca doar acestea ne pot asigura înmultirea în stupina. Un indiciu clar pentru a ne putea convinge de acest aspect este prezenta masiva a ramelor cu puiet.
  Este foarte important sa tinem cont de blandetea albinelor. De acest lucru ne dam seama atunci cand în stupina se efectueaza diferite lucrari. Daca la deschiderea stupului raman linistite, fara a fi nevoie de fum, atunci puteti fi convinsi ca ati gasit o familie buna. Pentru a avea certitudinea unei productii considerabile, trebuie sa stiti daca albinele pe care urmeaza sa le cumparati sunt harnice. Un semn al trudei albinelor este un urdinis aglomerat la primele ore ale diminetii.

   

  Vatra stupinei
  In ceea ce priveste alegerea vetrei stupinei, este primordial dar nu obligatoriu sa fie aleasa o zona cu potential melifer diversificat, în zone împadurite, de unde albinele sa-si poata procura toate viitoarele produse ale stupului. Ar fi ideal ca terenul unde amplasati stupii sa fie linistit, departe de surse poluante, de drumuri intens circulate, iar stupii sa fie orientati cu urdinisurile spre sud- est.
  In final, nu putem spune decat ca apicultura este oarecum o reîntoarcere la vremurile cand oamenii aveau mai multa pretuire pentru natura, iar imaginea albinelor era de multe ori folosita pentru emblemele curtilor regale. Desi astazi acestea nu mai sunt ridicate la rang nobiliar, albinele raman o parte esentiala a perpetuarii multor plante, iar lucrul acesta va ramane neschimbat atata timp cat pe pamant va exista chiar si doar un strop de viata.

   

  (Sursa: http://www.cameraagricolabt.ro)